Minuta, 3 iulie 2018
Pe data de 3 iulie 2018, a fost organizata o nouă întâlnire de lucru în cadrul Clusterului Bucureștiul Creativ, la sediul USH Pro Business.
Conform agendei de lucru s-au dezbătut următoarele subiecte:
-
Definitivarea componenței clusterului (membrii fondatori, EMC)
S-au stabilit următoarele:
- entitatea de management a clusterului (EMC) - Asociația Bucureștiul Creativ;
- manager cluster - Udrescu Ionel;
- secretarul clusterului va fi desemnat la o dată ulterioară.
2. Atragerea de noi membrii în cluster
Firmele: ASTRA DELL ARTE, M-N-M-PROIECTARE SERVICE, au semnat protocolul clusterului.
De asemenea, în cadrul ședinței a fost exprimată dorința de a intra în cluster a Asociației Blockchain România.
-
Stabilirea principalilor vectori de dezvoltare ai clusterului
S-au stabilit, pentru început, tematicile: audiovizual, blockchain, arhivare.
4.Cooperarea între membrii clusterului să se realizeze pe complementarități în cadrul clusterului.
5. Primii pași în politica de marketing:
-construirea site-ului,
- pregătirea conținuturilor de prezentare a firmelor;
6. S-a stabilit ca în cadrul politicii de management, viziunea clusterului să fie centrată pe definirea Bucureștiului ca "centru macroregional de excelență pentru industriile creative".
7. Pentru validarea clusterului la nivel național se vor transmite, în vederea completării FORMULARULUI VERDE, informațiile solicitate conform kit -ului CLUSTERO.
8. Următoarea întâlnire de lucru s-a stabilit pentru data de 24 iulie 2018, ora: 15.30, USH Pro Business.
USH Pro Business • CTT Pro Transfer • Asociaţia Bucureştiul Creativ • Academia de Afaceri pentru Acasă vă invită să participaţi la evenimentul Secretele antreprenoriale ale industriilor creative, pe 15 mai 2018, la Bucureşti:
REZUMAT
Eveniment - "Creative Bucharest Cluster"
17 ianuarie 2018, Bucuresti
Pe data de 17 ianuarie 2018, Asociatia Bucurestiul Creativ si USH Pro Business au organizat evenimentul "Creative Bucharest Cluster".
Evenimentul a vizat constituirea clusterului "Creative Bucharest Cluster". La eveniment au participat reprezentanti ai sectoarelor creative si culturale, atat din mediul de afaceri cat si din cel universitar.
Costin Lianu, director general al Centrului antreprenorial USH Pro Business din cadrul Universitatii Spiru Haret, a subliniat rolul ecosistemelor antreprenoriale in dezvoltarea firmelor, a parteneriatelor in cadrul sectorului, precum si al formarii si stimularii antreprenoriale la nivel de cluster. Evenimentul a gazduit o ampla dezbatere privind perspectivele industriilor creative in Romania, domnul prof.univ.dr. Dumitru Miron, din cadrul Academiei de Studii Economice subliniind importanta industriei creativitatii in economia tarii, aceasta facand diferenta dintre crestere economica si prosperitate economica. Recomandarile facute de domnia sa pentru entitatile interesate din industrie vizeaza, printre altele, identificarea sectoarelor creativitatii, politicile sectoriale specifice, conceperea unor indicatori specifici industriei, rolul si locul politicilor publice in acest domeniu.
De asemenea, pe parcursul evenimentului, Daniel Cosnita, presedintele Asociatiei Clusterelor din Romania, a prezentat rolul clusterului ca structura asociativa in dezvoltarea IMM-urilor din sectoarele creative si culturale, iar Gudei Corina, director CTT Pro Transfer din cadrul USH pro Business, a prezentat rolul centrelor de transfer tehnologic universitare in structurile de tip cluster. Presedintele Asociatiei Bucurestiul Creativ, lonel Udrescu a prezentat si evidentiat rolul asociatiei in sustinerea antreprenoriatului in domeniul audiovizualului, cinematografiei si a altor sectoare culturale. De asemenea a exprimat acordul pentru ca Asociatia BucurestiulCreativsa se implice in managementul clusterului.
In urma dezbaterilor au fost stabilite: etapele viitoare ale planului strategic al clusterului; domeniile industriei reprezentate de firmele prezente la eveniment: audio-vizual, cinematografie, arhitectura, arhivare, design in industria textila, noi materiale, tehnologia comunicatiilor si tehnologia informatiilor; serviciile de tip cluster ce vor fi oferite membrilor (cursuri antreprenoriale, servicii de reprezentare a intereselor si advocacy, lobby, servicii de intemationalizare si acces pe piete externe, analiza competitiei si de competitivitate a firmelor).
Ca prioritati in activitatea de management a clusterului au fost stabilite urmatoarele: constituirea entitatii de management a clusterului (EMC), construirea unui site al clusterului si a elementelor de identitate vizuala si logo, precum si activitati de consultanta in identificarea surselor de finantare si crearea unei baze de date pentru propuneri de proiecte.
Prin lansarea Creative Bucharest Cluster, USH Pro Business va consolida centrul de transfer tehnologic CTT Pro Transfer, departament creat si autorizat in urma cu un an, in domeniul industriilor creative. lntre CTT Pro Transfer si cluster va exista o stransa colaborare in viitor, prin oferirea de servicii specifice industriei creative.